All About Daily New York Times

Problemi s vidom i kako ih prepoznati?

Apr 1

Problemi s vidom

Ne moramo ni reći kako je vid jedno od najvažnijih osjetila u našem tijelu. Stoga, kao i ostatak tijela, vrlo je važno očuvati ga i pobrinuti se da naš vid što dulje bude zdrav.

Upravo zbog tog razloga poželjno je redovito ići na pregled vašeg vida, a posebice ukoliko osjetite bol ili bilo kakve poteškoće s istim. U tom slučaju nipošto ne biste trebali odgađati svoj pregled.

problemi s vidom

Donosimo vam neke od zanimljivosti koje možda do sada niste znali:

  • Oko 80% globalnih oštećenja vida mogu se izbjeći ili dijagnosticirati u ranoj fazi razvoja
  • Oko 70% ljudi koji imaju neku vrstu oštećenja vida jesu odrasli koji su prešli 50-tu godinu života
  • Jedna od šest osoba iznad 45 godina  je pod rizikom neke vrste oštećenja vida
  • Neispravljene refrakcijske pogreške i katarakta vodeći su uzrok oštećenja vida u svijetu

 

Najčešći uzroci oštećenja i gubitka vida

  • Refrakcijske pogreške
  • Katarakta
  • Trahom
  • Glaukom
  • Makularna degeneracija
  • Zamućenje rožnice
  • Dijabetička retinopatija

 

Astigmatizam – zamagljen i nejasan vid na svim udaljenostima. Najčešći simptomi su glavobolja, osjetljivost na svjetlo i pretjerano škiljenje. 

 

Kratkovidnost – predmete u daljini vidimo zamućeno i nejasno, dok bliske predmete vidimo jasno. Javlja se stalna potreba za škiljenjem i stiskanjem očiju, kako bi se dobila jasnija slika na daljinu. 

 

Dalekovidnost – potrebno je ulagati dodatni napor da bi ostvarili oštru sliku na svim udaljenostima. Posljedice konstantnog naprezanja očiju i akomodiranja su glavobolja i umor u očima. 

 

Naravno, nakon svih ovih informacija postavlja se pitanje možete li poboljšati svoj vid i na koji način je to moguće napraviti? Pozitivna vijest je da možete poboljšati svoj vid i očuvati ga, a u nastavku teksta donosimo vam i savjete na koje to načine možete učiniti.

 

Jedan od njih smo već spomenuli, a to je redovita kontrola vida koju možete obaviti u bilo kojoj oftlmološkog ordinaciji i vrlo brzo saznati vašu situaciju s vidom.

 

Osim toga, ovdje važnu stavku ima i hrana koju konzumirate. Dodavanjem voća i zelenog povrća poput špinata i brokule možete spriječiti nastanak makularne degeneracije. Ako do sada niste voljeli ribu, vrijeme je da to promijenite jer riba i ostale namirnice koje su bogate omega 3 masnim kiselinama mogu poboljšati vaš vid.

 

Pretilost je uzrok visokog krvnog tlaka, kolesterola i dijabetesa. Svi ovi simptomi poznati su kao jedni od uzroka bolesti oka i refrakcijskih pogrešaka. Stoga je važno imati redovitu fizičku aktivnost.

 

Osim toga, preporučujemo nošenje i sunčanih naočala, posebno u ljetnim mjesecima kako biste svoje oči zaštititi od UV svjetla. I jedna od najvažnijih stvari, obzirom da velika većina nas svoje radno vrijeme provodi pred računalom, svakako je i odmaranje vaših očiju.

 

Pogotovo ukoliko već nosite naočale ili leće ili imate nekih dodatnih poteškoća s vašim vidom ili radite poslove gdje većinu radnog dana provodite na računalu. Nemojte se igrati s vašim vidom, te vam preporučujemo da ga redovno kontrolirate. 

 

Pregled vida obavlja se kod ovlaštenog oftalmologa, te ćete u ordinaciji saznati vaše trenutno stanje vida. Kod ovakvih stvari prevencija je vrlo bitna. Prvenstveno što se bolesti i poteškoće s vidom mogu otkriti i ranije nego li što ćete vi imati prve simptome - što zapravo dodatno pridonosi liječenju i životu bez ikakvih trajnijih posljedica. 

 

Uz to, ukoliko i imate već neke poteškoće s vašim vidom, redovitim kontrolnim pregledima osigurat ćete redovno praćenje vaše zdravstvene situacije i moći ćete reagirati na vrijeme.